Tydzień w Zakopanem i przypadek, który kosztował mnie 40 złotych

Welcome to the Forums. We are currently revising this area for use, but you are welcome to view and comment as you wish. Inaccessible areas are bot shielded but can be entered with applied logic or by asking me through other channels. This will open further when need and cause arises. Thank you for being here. Sevahem, Always.
klarikafoolish
Epsilon

Tydzień w Zakopanem i przypadek, który kosztował mnie 40 złotych

Post by klarikafoolish »

W życiu bywa tak, że najbardziej absurdalne plany rodzą się z niczego. W moim przypadku to był zwykły wtorek, szara pogoda za oknem i kompletny marazm w pracy. Siedziałem nad arkuszem kalkulacyjnym, który miałem ukończyć do piątku, a zamiast tego przeglądałem oferty noclegów w górach. Po godzinie miałem już zarezerwowany apartament, bilet na pociąg i – co najważniejsze – kompletnie zignorowany e-mail od szefa.

Wyjazd był totalnie spontaniczny. Żadnego planu, żadnych rezerwacji na stoki. Wziąłem tylko laptopa, kilka książek i nadzieję, że odpocznę od tego ciągłego dźwięku komunikatorów. Pierwsze dwa dni były dokładnie takie, jak sobie wymarzyłem. Rano kawa na balkonie, potem długie spacery po Krupówkach. No wiecie, spacery po Krupówkach potrafią znudzić już trzeciego dnia, zwłaszcza gdy nie przepadacie za tłumem ludzi obwieszonych oscypkami. I właśnie wtedy, trzeciego dnia, wróciłem do pokoju z poczuciem, że coś mnie uwiera. Nuda. Totalna, wszechogarniająca nuda.

Zarzuciłem kurtkę na krzesło, rzuciłem torbę w kąt i padłem na łóżko. Telefon jak zawsze w dłoni. Scrollujesz, scrollujesz i totalnie nic nie przykuwa uwagi. Aż do momentu, gdy wśród reklam i głupich memów wyskoczyła sugestia, żebym spróbował czegoś nowego. Coś, co miało mi wypełnić wieczór. Nie wiem do dziś, dlaczego kliknąłem. Może po prostu ta nuda zrobiła swoje. Zaczęła się prosta rejestracja i zabawa.

I tak, zupełnie przypadkiem, trafiłem na stronę opisaną w sieci jako idealną na pierwsze kroki w świat cyfrowej rozrywki. Szybkie logowanie, przejrzysty interfejs i te wszystkie kolory. Z początku byłem sceptyczny. Zawsze myślałem, że to nie dla mnie, że to zbyt proste, żeby było bezpieczne. Ale z nudów założyłem konto i rzuciłem tam symboliczne 40 złotych, żeby sprawdzić, o co w tym wszystkim chodzi. To była czysta ciekawość, żadnych wielkich nadziei. Plan był prosty: przegram te 40 złotych, wyłączam laptopa i wracam do czytania książki. Napięcie rosło, kiedy uruchomiłem pierwszą grę. Prosta mechanika, kilka kliknięć, zero myślenia. Idealne na odcięcie się od rzeczywistości.

Po piętnastu minutach miałem wrażenie, że ktoś podmienił mój komputer. Saldo zamiast topnieć, powoli rosło. To dziwne uczucie, kiedy twoja początkowa rezerwa zamienia się w coś w rodzaju ekscytacji. Już wtedy w głowie pojawiła się myśl, że może warto zostać tu na dłużej. Zaczynałem rozumieć, dlaczego ludzie wracają do takich miejsc. To nie jest spektakularny wygrany jackpot, o którym trąbią wszyscy w internecie. To po prostu przyjemne mrowienie w palcach, gdy widzisz, że masz trochę więcej, niż na początku. Napięcie jest jak mała dawka adrenaliny – czujesz się żywy, a myśli o pracy czy korkach znikają. Odkryłem wtedy fajną rzecz. Ta platforma, na którą trafiłem przez przypadek, okazała się całkiem przyjazna dla początkujących i pozwoliła mi poczuć ten dreszczyk emocji. W szufladzie mam zeszyt, do którego zapisuję luźne notatki o wszystkich portalach, które testuję w wolnym czasie. W tamtym tygodniu dopisałem do niego: vavada pl jako ciekawostka na nudne wieczory.

Wieczór w górach mijał szybciej, niż się spodziewałem. Zamiast jednej rundy, zrobiłem ich kilkanaście. Zaczynałem z kwotą, którą normalnie wydałbym na dwie kawy, a skończyłem dzień z mniej więcej trzema stówami na koncie. Brzmi jak żart, prawda? Wiem, że dla wielu to śmieszna kwota, ale dla mnie to był miły zastrzyk energii. Liczyła się frajda, a nie majątek. Złapałem się na tym, że uśmiecham się głupio do ekranu. Wyszedłem na balkon, popatrzyłem na światełka w dolinie i pomyślałem, że to był udany wieczór.

W kolejne dni wracałem na tę stronę tylko na chwilę. Wiecie, taka forma odskoczni, zanim wyjdę na śniadanie. Nie zrobiłem się hazardzistą, nie zacząłem ryzykować większych kwot. Po prostu znalazłem sposób na to, żeby między jedną atrakcją a drugą mieć chwilę czystej, bezmyślnej przyjemności. Nawet proste gry potrafią dać frajdę, jeśli podchodzi się do nich bez presji. Przetestowałem kilka tytułów i szczerze mówiąc, najbardziej wciągnęła mnie gra z prostymi symbolami owoców. Zero skomplikowanych zasad. Wsiadasz i grasz.

Ostatniego dnia pobytu w Zakopanem, pakując walizkę, zdałem sobie sprawę, że to był jeden z bardziej udanych wyjazdów, a to głównie przez to, że nie chciałem niczego na siłę. Nie goniłem za wygraną. Cieszyłem się momentem, a to chyba klucz do wszystkiego. Wsiadłem do pociągu powrotnego bez żalu i bez poczucia przegranej. W głowie zostało mi tylko pozytywne wspomnienie. I wiecie co? Od tamtej pory czasem wracam na tę stronę w zwykły czwartkowy wieczór, gdy dopada mnie monotonia. Zawsze trzymam się zasady, że wydaję tylko tyle, ile mogę stracić. Traktuję to jak wyjście do kina. A wracając do vavada pl – to było jedno z tych odkryć, które przypominają, że czasem warto spróbować czegoś nowego, nawet jeśli wydaje się to zupełnie nie w twoim stylu. Czasem taka drobna odmiana potrafi odmienić cały dzień. Albo i cały tydzień.